1. Czy działalność Wnioskodawcy przedstawiona w opisie stanu faktycznego, polegająca na tworzeniu Oprogramowania stanowi działalność badawczo-rozwojową w rozumieniu art. 4a pkt 26-28 ustawy o CIT, która uprawnia do zastosowania ulgi określonej w art. 18d ustawy o CIT? 2. Czy koszty wynagrodzeń Pracowników związane z tworzeniem, ulepszaniem, rozwojem Oprogramowania, ponoszone przez Spółkę, stanowią koszty kwalifikowane, o których mowa w art. 18d ust. 2 ustawy o CIT w takiej części, w jakiej czas przeznaczony na realizację działalności badawczo-rozwojowej pozostaje w ogólnym czasie pracy pracownika w danym miesiącu i mogą zostać odliczone od podstawy opodatkowania zgodnie z art. 18d ust. 1 ustawy o CIT? 3. Czy koszty kwalifikowane stanowią dokonywane w roku podatkowym, zaliczane do kosztów uzyskania przychodów, odpisy amortyzacyjne od komputerów lub jednorazowe wydatki na komputery rozpoznane jako koszty uzyskania przychodów zgodnie z art. 16d ustawy o CIT, będących środkami trwałymi, wykorzystywanymi w prowadzonej działalności badawczo-rozwojowej i tym samym mogą one zostać odliczone od podstawy opodatkowania zgodnie z art. 18d ustawy o CIT?
0111-KDIB1-3.4010.233.2022.1.BM
- Kategoria
- Interpretacja indywidualna
- Organ
- Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej
- Data wydania
- 3 czerwca 2022
- Data publikacji
- 6 czerwca 2022
- Status
- Aktualna
- Podatek
- CIT
- Rozstrzygnięcie
- stanowisko prawidłowe
Przepisy:
Pełny tekst tej interpretacji jest w bazie Eureka: otwórz w Eurece.
Źródło: Eureka (Ministerstwo Finansów), ID 492808, pobrano 27 września 2026.
Tekst ze zbioru czlonkowski/polish-tax-interpretations (Romuald Członkowski, aiadvisors.pl), licencja CC-BY-4.0.
Uważasz, że ta strona powinna zostać usunięta? Napisz: contact@bookeper.pl.
Czy to dotyczy Twojej firmy?
Załóż konto, a Bookeper poprowadzi księgowość Twojej JDG z odnośnikami do źródeł.
Załóż konto za darmoInterpretacja indywidualna wiąże organ tylko wobec wnioskodawcy. To informacja o orzecznictwie, nie porada podatkowa.