Przejdź do treści

1. Czy należności, o których mowa w art. 12 ust. 1 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (dalej: „ustawa o PIT”) oraz składki z tytułu tych należności określone w ustawie z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (dalej: „składki na ubezpieczenie społeczne”), w części finansowanej przez Spółkę jako płatnika składek, przysługujące Pracownikom, w takiej części, w jakiej czas przeznaczony na realizację działalności badawczo-rozwojowej pozostaje w ogólnym czasie pracy tych Pracowników w danym miesiącu, stanowią dla Spółki koszty kwalifikowane, o których mowa w art. 18d ust. 2 pkt 1 ustawy o CIT i mogą podlegać odliczeniu od podstawy opodatkowania Spółki w ramach stosowania ulgi na prace badawczo-rozwojowe? 2. Czy koszty ponoszone w ramach realizacji prac związanych z wytworzeniem projektu tj.: 1) koszty zatrudnienia pracowników, w tym: - pracowników tworzących (projektujących) narożniki, - pracowników wewnętrznego laboratorium Spółki prowadzących badania na potrzeby ustalenia czy wynik prac badawczo-rozwojowych jest zgodny z oczekiwaniami, - pracowników przeprowadzających próby na aparaturze produktów oraz - pracowników odpowiedzialnych za komunikację z klientami w zakresie potrzebnym do określania zapotrzebowania na nowe rozwiązania i określone parametry techniczne produktu, - koszty wizyt technicznych u klientów, celem sprawdzenia czy oferowane przez Spółkę rozwiązania poprawnie działają, 2) odpisy amortyzacyjne od wartości początkowej dwóch maszyn produkcyjnych stanowiących środki trwałe, które zostały zakupione na potrzeby prowadzonego projektu, 3) koszty zakupu materiałów bezpośrednio związanych z prowadzoną działalnością badawczo-rozwojową, obejmujące: - papier, - klej polioctan winylu, 4) koszty wytworzenia prototypu umożliwiającego dokonanie oceny, czy potrzebne są dodatkowe zmiany w produkcie finalnym - stanowią dla Wnioskodawcy koszty kwalifikowane w rozumieniu art. 18d ust. 2 i 3 Ustawy o CIT? (pytanie ostatecznie przeformułowane w uzupełnieniu z 12 lipca 2022 r.)

0111-KDIB1-3.4010.291.2022.2.BM

Ta interpretacja ma w bazie Eureka status „Nieaktualna/Zmieniona/Wygaszona/Archiwalna”. Mogła zostać zmieniona lub wygaszona.

Kategoria
Interpretacja indywidualna
Organ
Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej
Data wydania
5 sierpnia 2022
Data publikacji
8 sierpnia 2022
Status
Nieaktualna/Zmieniona/Wygaszona/Archiwalna
Podatek
CIT
Rozstrzygnięcie
stanowisko prawidłowe

Pełny tekst tej interpretacji jest w bazie Eureka: otwórz w Eurece.

Źródło: Eureka (Ministerstwo Finansów), ID 503208, pobrano 27 września 2026.

Tekst ze zbioru czlonkowski/polish-tax-interpretations (Romuald Członkowski, aiadvisors.pl), licencja CC-BY-4.0.

Uważasz, że ta strona powinna zostać usunięta? Napisz: contact@bookeper.pl.

Czy to dotyczy Twojej firmy?

Załóż konto, a Bookeper poprowadzi księgowość Twojej JDG z odnośnikami do źródeł.

Załóż konto za darmo

Interpretacja indywidualna wiąże organ tylko wobec wnioskodawcy. To informacja o orzecznictwie, nie porada podatkowa.