Przejdź do treści

1. Czy należności, o których mowa w art. 12 ust. 1 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (dalej: „ustawa o PIT”) oraz składki z tytułu tych należności określone w ustawie z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (dalej: „składki na ubezpieczenie społeczne”), w części finansowanej przez Spółkę jako płatnika składek, przysługujące Pracownikom, w takiej części, w jakiej czas przeznaczony na realizację działalności badawczo-rozwojowej pozostaje w ogólnym czasie pracy tych Pracowników w danym miesiącu, stanowią dla Spółki koszty kwalifikowane, o których mowa w art. 18d ust. 2 pkt 1 ustawy o CIT i mogą podlegać odliczeniu od podstawy opodatkowania Spółki w ramach stosowania ulgi na prace badawczo-rozwojowe w okresie, w którym Wnioskodawca podlegał opodatkowaniu zgodnie z ustawą o CIT? 2. Czy pozostałe opisane we wniosku koszty, tj.: koszty związane z wprowadzeniem rozwiązań pracy zdalnej na każdym ze stanowisk z wyłączeniem pracy fizycznej przy maszynach produkcyjnych lub magazynie: - Koszty związane z nabyciem oprogramowania Microsoft, w tym Microsoft 360, - Koszty związane z nabyciem oprogramowania Mirosoft Cloude zabezpieczających back up danych Spółki poza systemem mirror stosowanym w „odbiciu lustrzanym serwera głównego”, - Koszty związane z nabyciem oprogramowania VPN Forticlient, - Koszt serwera FortiGate umożlwiającego bezpieczne połączenia zdalne, - Koszty związane z nabyciem Aplikacji TeamViewer pozwalającej na zdalny dostęp do infrastruktury Spółki i przez spółkę do infrastruktury końcowej użytkownika, - Koszty prac związane z instalacją aplikacji typu spy, - Koszt wdrożenia aplikacji ASANA będącej tzw. pierwszą linią wsparcia procesów infrastruktury IT, ich truckingu oraz czasów reakcji działu IT w ramach ustalonych umownie SLA, - Koszt modernizacji infrastruktury IT w tym serwerowej ponoszone w ramach realizacji prac związanych w wytworzeniem Projektu, stanowią dla Wnioskodawcy koszty kwalifikowane w rozumieniu art. 18d ust. 2 i 3 ustawy o CIT odpowiednio poprzez zaliczenie ich do kosztów uzyskania przychodów oraz zaliczenie do kosztów uzyskania przychodów odpisów amortyzacyjnych?

0111-KDIB1-3.4010.329.2022.2.JKU

Kategoria
Interpretacja indywidualna
Organ
Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej
Data wydania
18 sierpnia 2022
Data publikacji
22 sierpnia 2022
Status
Aktualna
Podatek
CIT
Rozstrzygnięcie
stanowisko prawidłowe

Pełny tekst tej interpretacji jest w bazie Eureka: otwórz w Eurece.

Źródło: Eureka (Ministerstwo Finansów), ID 505084, pobrano 27 września 2026.

Tekst ze zbioru czlonkowski/polish-tax-interpretations (Romuald Członkowski, aiadvisors.pl), licencja CC-BY-4.0.

Uważasz, że ta strona powinna zostać usunięta? Napisz: contact@bookeper.pl.

Czy to dotyczy Twojej firmy?

Załóż konto, a Bookeper poprowadzi księgowość Twojej JDG z odnośnikami do źródeł.

Załóż konto za darmo

Interpretacja indywidualna wiąże organ tylko wobec wnioskodawcy. To informacja o orzecznictwie, nie porada podatkowa.