Słowo kluczowe: amortyzacja
Interpretacje oznaczone w bazie Eureka słowem kluczowym „amortyzacja”.
896 interpretacji (2022–2026). KIS uznał stanowisko wnioskodawcy za prawidłowe w 352, nieprawidłowe w 287, częściowo prawidłowe w 95.
Interpretacja indywidualna wiąże tylko wnioskodawcę; to statystyka orzeczeń, nie gwarancja dla Twojej sytuacji.
Interpretacje (896)
- 0111-KDIB1-3.4010.595.2021.2.BMCzy w świetle przedstawionego powyżej stanu faktycznego Spółka ma prawo rozliczyć ponoszone przez nią koszty prac rozwojowych poprzez odpisy amortyzacyjne dokonywane na podstawie art. 16b ust. 2 pkt 3 ustawy z dnia 15 lutego 1992 r. o podatku dochodowym od osób prawnych (Dz. U. z 2021 r., poz. 1800 ze zm., dalej: „ustawa o CIT”)?28 lutego 2022 · stanowisko prawidłowe
- 0111-KDIB1-1.4010.614.2021.2.ŚSczy nabyte w ramach Umowy Sprzedaży Prawa Projektowe podlegają zaliczeniu do kosztów uzyskania przychodów poprzez odpisy amortyzacyjne zgodnie z art. 16b ust. 1 pkt 4 i 7, art. 16b ust. 2 pkt 3 UPDOP jako wartości niematerialne i prawne (przez okres nie krótszy niż 60 miesięcy).25 lutego 2022
- 0111-KDIB1-1.4010.613.2021.2.ŚSczy nabyte w ramach Umowy Sprzedaży Prawa Projektowe podlegają zaliczeniu do kosztów uzyskania przychodów poprzez odpisy amortyzacyjne zgodnie z art. 16b ust. 1 pkt 4 i 7, art. 16b ust. 2 pkt 3 UPDOP jako wartości niematerialne i prawne (przez okres nie krótszy niż 60 miesięcy).25 lutego 2022
- 0113-KDIPT2-1.4011.1200.2021.1.MMamortyzacja lokali mieszkalnych24 lutego 2022 · stanowisko nieprawidłowe
- 0111-KDIB1-2.4010.694.2021.1.MZAUstalenie, czy Wnioskodawca będzie posiadał prawo do zwiększenia wartości dotychczasowego środka trwałego o wartość początkowej opłaty przyłączeniowej związanej ze zwiększeniem mocy na cały budynek wraz z jego nową częścią.24 lutego 2022 · stanowisko nieprawidłowe
- 0111-KDIB1-2.4010.693.2021.1.AWCzy Wnioskodawca będzie posiadał prawo zaliczenia poniesionych kosztów opłaty przyłączeniowej we wskazanej wysokości, do wartości początkowej nowo powstałego środka trwałego (budynku)?24 lutego 2022 · stanowisko nieprawidłowe
- 0111-KDIB1-2.4010.690.2021.1.AKCzy Wnioskodawca będzie posiadał prawo zaliczenia poniesionych kosztów opłaty przyłączeniowej we wskazanej wysokości, do wartości początkowej nowo powstałego środka trwałego (budynku)?24 lutego 2022 · stanowisko nieprawidłowe
- 0113-KDIPT2-1.4011.1058.2021.2.MAPkoszty uzyskania przychodów18 lutego 2022 · stanowisko prawidłowe
- 0111-KDIB1-1.4010.598.2021.2.BSczy do obiektu „Centrum Mycia” zakwalifikowanego jako jeden środek trwały do grupy 6 - urządzenia techniczne; podgrupy 65 - urządzenia przemysłowe; rodzaju 659 - pozostałe urządzenia techniczne, gdzie indziej nie sklasyfikowane, można zastosować roczną stawkę amortyzacyjną w wysokości 10%, stosownie do Załącznika nr 1 - Wykaz rocznych stawek amortyzacyjnych - do ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych.18 lutego 2022 · stanowisko prawidłowe
- ID 580320Moment odliczenia ulgi na prototyp.17 lutego 2022
- 0113-KDIPT2-1.4011.1223.2021.1.MGRamortyzacja lokali mieszkalnych16 lutego 2022 · stanowisko nieprawidłowe
- 0115-KDIT3.4011.32.2022.1.AWWydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku dochodowego od osób fizycznych w zakresie zasad amortyzacji budynków mieszkalnych.15 lutego 2022 · stanowisko nieprawidłowe
- 0111-KDIB1-3.4010.388.2021.3.APO1) Czy Spółka prowadzi działalność badawczo-rozwojową w myśl ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych? 2) Czy odpis amortyzacyjny środka trwałego w postaci georadaru stanowi koszt kwalifikowany w rozumieniu art. 18d ust. 3 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych z dnia 15 lutego 1992 r.?11 lutego 2022
- 0111-KDIB1-1.4010.560.2021.2.AWw zakresie ustalenia, czy dla spółki przekształconej będą kosztem uzyskania przychodów odpisy amortyzacyjne od budynków i budowli stanowiących do dnia przekształcenia majątek przedsiębiorcy przekształcanego, wzniesione na jego prywatnym gruncie9 lutego 2022 · stanowisko prawidłowe
- 0111-KDIB1-3.4010.558.2021.2.MBDW zakresie ustalenia, czy w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 15 lutego 1992 roku o podatku dochodowym od osób prawnych, w tej części w której Budynki Kontenerowe zostały już w całości zdemontowane, a kontenery wyodrębnione z tej rozbiórki nadal będą wykorzystywane przez Wnioskodawcę w dalszej działalności gospodarczej, to czy do podatkowych kosztów uzyskania przychodów (w momencie demontażu Budynków/Modułów Kontenerowych) Wnioskodawca powinien zaliczyć jednorazowo całą, niezamortyzowaną wartość tych Budynków, w przypadku w którym Umowa będzie rozwiązana przed okresem na który została zawarta z przyczyn dotyczących Inwestora, a niezależnych od Wnioskodawcy i Zamawiającego, czy też do podatkowych kosztów uzyskania przychodów Wnioskodawcy w momencie demontażu Budynków powinna zostać zaliczona tylko ta część niezamortyzowanej wartości początkowej Budynków, która stanowić będzie różnicę pomiędzy wartością początkową Budynków, a wydatkami poniesionymi na nabycie Kontenerów wchodzących w skład zabudowy, również do momentu demontażu nie odniesioną, w odpowiedniej proporcji, poprzez odpisy amortyzacyjne do podatkowych kosztów uzyskania przychodów Wnioskodawcy, zaś ich pozostała wartość początkowa (tych kontenerów), które będą wykorzystywane przez Wnioskodawcę do dalszej, opodatkowanej działalności Wnioskodawcy, powinna dalej podlegać dalszej, rozłożonej w czasie, zgodnie z obowiązującymi zasadami, amortyzacji podatkowej.8 lutego 2022 · stanowisko nieprawidłowe
- 0111-KDIB1-3.4010.680.2021.1.PCCzy Spółka może dokonywać amortyzacji budynku przedstawionego w opisie na podstawie art. 16j ust. 1 pkt 3 lit. a ustawy o CIT (budynki handlowo-usługowe trwale związane z gruntem, wymienione w rodzaju 103 KŚT- okres amortyzacji nie może być krótszy niż 3 lata)?3 lutego 2022 · stanowisko prawidłowe
- 0113-KDIPT2-1.4011.1010.2021.2.MMdotyczy stawki amortyzacji dla hali produkcyjno-magazynowej31 stycznia 2022 · stanowisko prawidłowe
- 0111-KDIB2-1.4010.494.2021.1.BKDCzy prawidłowe jest stanowisko Spółki, że poniesiony przez Spółkę wydatek spełnia warunki zaliczenia go do kosztów uzyskania przychodów wskazanych w art. 15 updop i nie istnieją przesłanki wyłączające ten wydatek z kosztów uzyskania przychodów, w szczególności dlatego, że likwidacja środka trwałego, z uwagi na utratę przez niego przydatności gospodarczej, nie miała miejsca na skutek zmiany rodzaju działalności (art. 16 ust. 1 pkt 6 updop a contrario)27 stycznia 2022 · stanowisko prawidłowe
- 0111-KDIB1-2.4010.565.2021.2.AWMural jako dzieło sztuki powstałe w obcym środku trwałym nie podlega amortyzacji26 stycznia 2022 · stanowisko prawidłowe
- 0111-KDIB1-2.4010.528.2021.2.AK1) Czy Myjnię Samochodową Spółka może amortyzować jako urządzenie przemysłowe stanowiące odrębny środek trwały? 2) Czy Spółka będzie uprawniona do podwyższenia stawki amortyzacji Myjni Samochodowej przy zastosowaniu współczynników nie wyższych niż 1,4?14 stycznia 2022 · stanowisko prawidłowe
- Polski ŁadReforma Polski Ład – stan na 14 stycznia 2022 r.14 stycznia 2022
- 0111-KDIB2-1.4010.538.2021.2.MKU- Czy w przypadku Przekształcenia jednoosobowej działalności gospodarczej Wnioskodawcy w Spółkę z o.o., utworzona w wyniku Przekształcenia Spółka z o.o. będzie miała prawo kontynuować metodę amortyzacji przyjętą przez Wnioskodawcę i uwzględniać dotychczasową wysokość odpisów amortyzacyjnych? - Czy w przypadku Przekształcenia Spółka z o.o. będzie uprawniona do rozpoznania jako kosztów uzyskania przychodu na gruncie p.d.o.p. wydatków (kosztów) poniesionych przez Wnioskodawcę przed dniem przekształcenia, które podlegają ujęciu w kosztach uzyskania przychodu dopiero po dniu przekształcenia, w tym także kwot wynikających z faktur VAT wystawionych i dotyczących przychodu w p.d.o.p. powstałego po dniu przekształcenia? - Czy w przypadku skorzystania przez Spółkę z o.o. utworzoną w wyniku Przekształcenia, z usług lub otrzymania przez nią dostaw towarów opłaconych przez Wnioskodawcę przed dniem Przekształcenia, po stronie Spółki z o.o. powstanie przychód?13 stycznia 2022 · stanowisko prawidłowe
- 0111-KDWB.4010.89.2021.2.APAczy w momencie sprzedaży nie w pełni zamortyzowanych środków trwałych, których zakup częściowo został sfinansowany dotacją kosztem uzyskania przychodu będzie cała niezamortyzowana wartość środków trwałych bez rozbicia na cześć objętą dofinansowaniem i cześć nieobjętą dofinansowaniem oraz czy nierozliczona wartość dofinansowania otrzymanego w ramach projektu unijnego, która w związku ze sprzedażą nie w pełni zamortyzowanych środków trwałych zostanie wyksięgowana z rozliczeń międzyokresowych przychodów i zaliczona do pozostałych przychodów operacyjnych, nie będzie stanowić po stronie Spółki przychodu podlegającego opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób prawnych4 stycznia 2022 · stanowisko prawidłowe
- ID 710148Odpowiedź na ponowną interpelację nr 18742 w sprawie odliczeń od podatku.
- ID 705042Skutki podatkowe na gruncie podatków dochodowych oraz podatku od towarów i usług, w związku z wykorzystywaniem w działalności gospodarczej pojazdów samochodowych - amortyzacja środków trwałych oraz odliczenie od podatku.
- ID 704944Odpowiedź na interpelację w sprawie braku możliwości amortyzacji budynków.
Interpretacja indywidualna wiąże organ tylko wobec wnioskodawcy. To informacja o orzecznictwie, nie porada podatkowa.